Wat willen we bereiken

We zijn aan de slag gegaan om een klein stukje landbouwgrond om te toveren tot een schuilplaats voor amfibieeen, vogels en insecten.
We hebben hiervoor een halve hectare akker aangekocht in Appelscha.

Langzaamaan zijn we bezig om het terrein om te vormen. De vruchtbare toplaag is afgeschraapt en een klein beetje omgewoeld. Er is een wal aangelegd als bufferrand naar de omringende akkers en een poel gegraven. Op de wal zijn kleine eikjes geplant en in de hoeken van het land staan inmiddels allerhande heesters.
Afgelopen voorjaar hebben we de eerste bloemenstroken gezaaid. Door de grote droogte hebben we verder niet zo veel kunnen doen behalve water geven.
Toch heeft het landje al een aanzienlijke verandering ondergaan.

 

We maken een ‘stepping stone’
Dieren die vanuit het Drents-Friese Wold richting het Fochteloërveen trekken kunnen hier straks een tussenstop maken. Daardoor kunnen ze zich ongestoord voortplanten, rusten(winterslaap) en eten zoeken. We laten ze daar lekker met rust.
Naar verwachting zal er na het inzaaien een diversiteit aan flora ontstaan.
We willen dat het landje in de loop der tijd gaat verwilderen en een ruig bloemrijk stukje wordt waar de natuur haar gang kan gaan. Als we in het begin een handje helpen om de soortenrijkdom te vergroten is er sneller plek voor vogels en insecten. Dan hebben we een stukje land terugveroverd.

Doe je mee?

Share This